Friday, August 6, 2010

my life after grade...erm


assalamualaikum kepada semua sahabat2 lama di uitm jengka pahang,
begini lah cara hidup org bujang yang sedang bekerja,mlm2 buka internet n buat apa yang patut,salah satunya ialah edit blog,

betul lah apa yang diceritakan oleh sesiapa pun yang telah grade n berada di alam pekerjaan,gaya hidup yang banyak berubah dan perlu memikirkan bagaimana untuk capai target compony supaya mendapat kerja yang baik,

first,mendapat tawaran kerja di N&H Plantation dan bekerja selama 1 bulan 20 hari,terletak di kuala krai dan memegang post sebagai supervisor dalam meracun kawasan ladang,pengalaman berada di ladang baru tanam pokok memang pahit sikit,terpaksa berada di tengah panas dalam tempoh yang amat lama,

tunggu2 punya tunggu,dapat la pulak tawaran di G-Planter sebagai sales representative bertempat di kluang,syarikat yang menjual bahan2 untuk perladangan dan pertanian,erm...lega sikit lah dah tak duk tengah panas lagi,first week di G-Planter dah terpaksa travel jauh2 ikut salesman yang lama untuk membiasakan diri,erm....kalau dah satu hari dalam keta dan turun sekejap2 je,memang akan sakit urat punya,berhari2 perkara yang sama memang memenatkan,

biasalah kerja kan,erm...kepada sahabat2 yang sambung tu all the best,yang penting...jaga diri elok2 daripada lalai,x kira lah yang bekerja ke or yang sedang blajar,erm...penat la pulak,k lah,esok kena kerja dah,ok salam for all....contact me if you free 0139155841.

Wednesday, January 20, 2010

Hakikat Sembahyang

Solat Subuh
2 rakaat=tubuh & nyawa

Solat Zohor
4rakaat=2tangan & 2kaki

Solat Asar
4rakaat=depan,belakang,kanan&kiri

Solat Maghrib
3rakaat=2lubang hidung & 1mulut

Solat Isyak
4rakaat=2mata & 2telinga

Kenapa kita sembahyang kena mengadap kiblat (arah Barat)?
Adakah tuham x de pd arah timur,utara & selatan?
Adakah tuhan hanya ada pada arah barat sahaja?
fikir-fikir kan.....!

Sunday, January 10, 2010

SEMUANYA TUJUH (7)

MANUSIA:
1-KAKI
2-TANGAN
3-KEPALA
4-NYAWA
5-MATA
6-TELINGA
7-MULUT

MARTABAT NAFSU:
1-AMARAH
2-LAWWAMAH
3-MULHAMAH
4-MUTMAINNAH
5-RIADAH
6-MARDIAH
7-KAMALIAH

7 SIFAT MA'ANI:
1-QUDRAT
2-IRADAT
3-ILMU
4-HAYAT
5-SAMA'
6-BASAR
7-KALAM

7 HARI DLM SEMINGGU:
1-JUMAAT
2-SABTU
3-AHAD
4-ISNIN
5-SELASA
6-RABU
7-KHAMIS

BUMI ADA 7 LAPIS

LANGIT ADA 7 LAPIS

Saturday, September 26, 2009

Wednesday, September 9, 2009

Renungan Lirik

Cermin Mimpi-m.nasir

Di Balik Cermin Mimpi
Aku Melihat Engkau
Di Dalam Engkau aku Melihat Aku
Ternyata Kita Adalah Sama
Di Arena Mimpi Yang Penuh Bermakna
Bila Bulan Bersatu Dengan Mentari
Bayang-bayang ku Hilang
Di Selebungi Kerdip Nurani
Mencurah Kasih
Kasih Murni
Mencurah Kasih
Di Balik Cermin
Cermin Mimpi
Adalah Realiti Yang Tidak Kita Sedari
Hanya Keyakinan Dapat Merestui
Hakikat Cinta Yang Sejati
Hakikat Cinta Yang Sejati
Dengan Tersingkapnya Tabir Siang
Wajah Kita Jelas Terbayang dan
Terpecah Cermin Mimpi
Menjadi Sinar Pelangi Pelangi

Saturday, August 22, 2009